Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

5.Τα ύλικά που έλιωναν στη φωτιά-μέταλλα

   Οι διαδρομές πισωγυρίζουν στον υποθετικό χρόνο και βρίσκονται κάπου στις Νεολιθικές  Κυκλάδες. Αναζητούν τις τοποθεσίες στις οποίες βρέθηκαν τα πρώτα αντικείμενα από χαλκό ή άργυρο. Και όσο κρατάει το ταξίδι, ο νούς αναζητά τα χρόνια των μεγάλων αλλαγών, τότε που ο νεολιθικός τεχνίτης ανακάλυψε όλες αυτές τις καινούργιες πρακτικές.
Φαντάζομαι μια εικόνα, ένα περιβάλλον, όπου μέσα στον κύκλο μιας δυνατής φωτιάς (που μπορεί να προκλήθηκε απο κεραυνό ή και μέσα στο καμίνι ενός κεραμίστα), κάποιες πέτρες απο την υψηλή θερμοκρασία έλυωσαν και άρχισαν να ρέουν σε φυσικές κοιλότητες.
Κάποιος ή κάποιοι παρατήρησαν το φαινόμενο, προβληματίστηκαν και προσπάθησαν να το επαναλάβουν. Βρήκαν πέτρες σαν και αυτές που έλυωναν, τις έριξαν μέσα σε δυνατή φωτιά και όταν αυτές άρχισαν να λυώνουν και να ρέουν, είδαν πως το υλικό εξέπεμπε και μιά έντονη λάμψη.
  Κάτι άλλο που σίγουρα παρατήρησαν είναι ότι όταν η φωτιά έσβηνε το ρευστό υλικό ξαναγινόταν στερεό, παίρνοντας το σχήμα της κοιλότητας στην οποία βρισκόταν.
  Κάπως έτσι πιθανόν ανακαλύφθηκαν τα μέταλλα.Επειδή τις περισσότερες φορές ευρίσκοντο μαζί με άλλα υλικά -μετ άλλων-οι αρχαίοι Έλληνες τα ονόμασαν Μέταλλα.
  Στο ελλαδικό χώρο τα πρώτα πιό διαδεδομένα μέταλλα ,ήταν ο χαλκός με τα κράμματά του και ο άργυροςΥπάρχουν και ευρήματα σε χρυσό αλλά λίγα στην περίοδο αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου