Κυριακή 1 Απριλίου 2012

17.Από το χαλκό στο κρατέρωμα

   Kλείνει η παρένθεση στο τώρα και ο αφηγητής επιστρέφει στις σκέψεις και τις διαδρομές του. Παρακολουθεί τον Ταξιδευτή του χρόνου που βρίσκεται στις προϊστορικές Κυκλάδες, κάπου στην Νάξο .Το νησί είχε εργαστήρια που δούλευαν τη πέτρα, το μάρμαρο και το ξύλο. Πιθανόν υπήρχε και  τo εργαστήριο που κατασκεύαζε τα εργαλεία τους, λίθινα και αργότερα χάλκινα. Εκεί μπορεί να έφτιαχναν επίσης όπλα, σκεύη καθημερινής χρήσης αλλά και κοσμήματα.Oι θαλάσσιοι δρόμοι του εμπορίου, αλλά και η αναζήτηση νέων υλικών τους έφερε σε επαφή με τους πολιτισμούς της Μ.Ανατολής. Γνώρισαν λοιπόν από νωρίς την ύπαρξη του χαλκού, του αργύρου, του μολύβδου και του χρυσού.
Οι ιδιότητες του αρσενικούχου χαλκού τους βοήθησαν να φτιάξουν ανθεκτικώτερα εργαλεία. Προέκυπτε από την επεξεργασία αρσενικούχων μεταλλευμάτων που περιείχαν χαλκό και αποτέλεσε πιθανόν τα πρώτα βήματα των μεταλλουργών στην ανακάλυψη των κραμμάτων.
Όταν αργότερα κατάφεραν να λυώσουν μαζί χαλκό και κασσίτερο δημιούργησαν το κρατέρωμα*
΄Οταν είχε περιεκτικότητα σε κασσίτερο μέχρι και 11%, τότε μπορούσε να σφυρηλατηθεί και να διαμορφωθεί. Αν ξεπερνούσε αυτή την αναλογία, το μέταλλο που προέκυπτε από τη χύτευση γινόταν πολύ σκληρό και εύθραυστο. Επομένως η εύρεση της σωστής αναλογίας προϋπέθετε πολύ ειδικές γνώσεις, δοκιμές και ζυγίσματα ακριβείας.
    Οι νέες ιδιότητες που είχε το κρατέρωμα βοήθησαν κυρίως στην εξέλιξη των εργαλείων και των όπλων.Τα εργαλεία έγιναν αρκετά σκληρότερα και ανθεκτικότερα, δίνοντας στους τεχνίτες την δυνατότητα να κόβουν ή να χαράσσουν άλλα μέταλλα με μεγάλη ακρίβεια. Η εξέλιξη αυτή των κραμμάτων έφερε και την βελτίωση των τεχνικών χύτευσης. Οι κλειστές μήτρες είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα είτε γίνονταν στο χώμα, είτε σε διπλές σκαλιστές λίθινες (μήτρες). Η διπλή μήτρα με πυρήνα για στειλεό και οδηγούς ήταν η μεγάλη εξέλιξη που είδε ο Ταξιδευτής.


 * Kρατέρωμα  -ετυμολογία-κρατερός -κράτος -ισχυρός -δυνατός. Πρωτοϊνδοευρωπαική ρίζα που σήμαινε σκληρότητα.
Το κρατέρωμα σήμερα ονομάζεται μπρούτζος σε αντιδιαστολή με το κράμμα χαλκού και ψευδαργύρου που ονομάζεται ορείχαλκος και ανακαλύφθηκε πολύ αργότερα από τους Ρωμαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου