Κυριακή 27 Μαΐου 2012

25 .Γύρω από την εστία

Οι δουλειές της μέρας είχαν τελειώσει όταν τα πρώτα αστέρια φάνηκαν στον ουρανό και οι βοηθοί τακτοποίησαν το χώρο γύρω από τη φωτιά για να κάτσουν και να  κουβεντιάσουν. Ο ταξιδευτής τους εξήγησε το λόγο για τον οποίο βρισκόταν εκεί και ζήτησε από τον τεχνίτη να διηγηθεί ιστορίες του τόπου, παλιές αλλά και καθημερινές, από την ζωή στα εργαστήρια του όρμου.
 Έτσι λοιπόν μίλησε για τη συνεργασία του με τον κεραμίστα, που τον βοηθούσε να φτιάξει και να ψήσει στο καμίνι του τα διπλά καλούπια, για τον λιθοξόο που του σκάλιζε ανοιχτές μήτρες στην πέτρα, αλλά και για τις απαιτήσεις του για σκληρότερα και πιο αιχμηρά καλέμια. Τέλος για τον ξυλουργό που έφτιαχναν μαζί λαβές και στειλεούς για εγχειρίδια και εργαλεία. Επίσης αναφέρθηκε στους ταξιδευτές που πέρναγαν από το νησί και τους μετέδιδαν γνώσεις που αποκτούσαν σε άλλους τόπους, μακρινούς.
  Η φωτιά στην εστία πια αργόσβηνε, ο πολικός αστέρας έλαμπε στο βορινό ουρανό και ο αφηγητής πρότεινε στον φιλοξενούμενό του να διανυκτερεύσει μαζί τους και να  του δείξει την μέρα που  ερχόταν τα καλούπια του και το  νέο εργαλείο που είχαν ξεκινήσει να φτιάχνουν μαζί με τον ξυλουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου